Hiçbir kredi kartını ısırmayı veya tadına bakmayı düşündünüz mü? Muhtemelen cevabınız hayır. Peki size aslında her hafta bir kredi kartı büyüklüğünde plastik tükettiğimizi söylesek.
Plastik, fosil yakıtların işlenmesi ve belirli süreçlerden geçirilmesi ile elde edilen kimyasal bir madde ve arabalarımıza koyduğumuz benzin ya da evlerimizi ısıtmak için harcadığımız doğalgazdan pek de farklı değil.
Büyük plastik parçalarının zamanla dağılması ve parçalanması sonucunda, boyutu 5mm’den küçük olan parçalar yani mikroplastikler açığa çıkar. Bunun yanı sıra üretim sürecinde de mikroplastik kullanan birçok endüstriyel uygulama bulunmaktadır.
Mikroplastiklerin sudan topraktan ve havadan ayrıştırılması neredeyse imkansızdır ve bu sebeple insan sağlığına, doğal canlılığa ve gezegenin geleceğine tehdit oluşturmaktadır.
Bu konuda yapılan araştırmalara göre Bir hafta boyunca tükettiğimiz mikro plastik miktarı yaklaşık 5 gramdır. Ve yine benzer araştırmalarda anne karnındaki bebeklerin güvenle büyümesi için var olan plasentada bile mikroplastik ile karşılaşıldığı belirtilmiştir. İşte durum bu kadar vahim.Tek kullanımlık olarak bildiğimiz pipet, plastik poşet, plastik bardak, plastik çatal ve bıçakların yanı sıra plastiğin kullanıldığı diğer ürünlere örnek olarak;
Gıda ambalajları
Ürün paketleri
Oyuncaklar
Araç Lastikleri
Kozmetik
Kişisel bakım ürünleri( diş macunu, duş jeli vb.)
Sakız
Kumaş (Naylon, Polyester, Rayon,Akrilik ve daha birçoğu) sayılabilir.
Plastiksiz Temmuz nedir?
Küresel iklim krizine, çevre kirliliğine ve insan sağlığına olan etkisi nedeniyle plastik ve plastiğin kullanım alanlarına ilişkin farkındalık her geçen gün artıyor. Yaşanılan sorunlar karşısında toplumsal farkındalık yaratmak ve plastiksiz uygulama alanlarını yaygınlaştırmak amacıyla bugün birçok proje ve eylem de hayata geçiriliyor.
Plastiksiz Temmuz, plastiğin ne denli tehlikeli olduğu konusunda bireylere farkındalık sağlamak ve plastik kullanımının azaltılması yönünde daha çok insana ulaşarak onları bu konuda motive etmek amaçlı başlatılan hareketlerden biridir.
Kullandığımız ürünlerin çevreye olan zararını, eylem ve kararlarımızın yol açtığı sonuçları daha görünür kılmak amaçlı 150 ülkeden fazla, her yaştan insanın katılım sağladığı bu akım, Temmuz ayı boyunca plastik kullanımına "hayır” diyerek bizleri plastik sorunuyla mücadele etmeye davet ediyor. Üstelik sosyal medya ve web sitelerinde plastik yerine kullanılabilecek alternatifler konusunda da paylaşımlar yapılmakta.
Birey olarak tüketim alışkanlıklarımızı değiştirerek, global anlamda bir etki yaratmamız mümkün. Medya ve çeşitli kanallarla plastiğin geri dönüştürülebilir olduğu , plastik kullanmanın birçok alanda kolaylık sağladığı ve bütçe dostu olduğu bir yanılgıdır.Bugüne kadar üretilen plastikten yalnızca %9 ‘u geri dönüştürülmüştür, geri kalanı ise çöplükte,okyanusta yani doğal çevrede,hala gezegenimizin bir köşesinde ya da midelerimizde bulunmaktadır.100 milyon tondan daha fazla plastik okyanusta yüzerken, plastiğin doğada çözünmesi 35000 yılı bulmakta, bu ise ortalama insan ömrünün 53 kat fazlası etmektedir.
Geleceği bir hayır ile kurtarmak mümkün.
Farkında olmasak da plastik içeren ürünleri kullanırken toprağı, suyu, havayı,diğer canlıları yani gezegeni ve dolayısıyla kendimizi zehirlemekteyiz. Eylemlerimizin sonuçlarını göz ettiğimiz bir bakış açısını benimsemenin değişim yaratmaktaki rolü oldukça büyüktür ve değişimi gerçekleştirmek her birimizin sorumluluğudur. Bu sebeple Giyi de biz de üzerimize düşen sorumluluğun farkında olarak sürdürülebilirliği odak noktamız olarak görüyoruz.
Siz de tercih ettiğiniz ürünlerin etiketlerine bakarak, doğa dostu olmayan üretimi reddedebilirsiniz. Eylemlerinizin sonuçları hakkında bilgi sahibi olmak için kendinizi ve çevrenizdekileri motive edebilirsiniz. Üretici veya tüketici, her birimiz, bir "hayır” ile kendimize ve evimiz olan gezegene karşı sevgi ve saygımızı gösterebiliriz. Mutlaka duymuşsunuzdur, bir kez daha hatırlayalım bir başka gezegene, bir başka eve sahip değiliz.
Daha Detaylı Bilgi için ;
https://www.plastiksiztemmuz.org
Elif Gerek
Giyi’nin benimsediği sürdürülebilirlik yaklaşımı için lütfen;