HELLO10 KODUYLA İLK ALIŞVERİŞİNE %10 İNDİRİM
HELLO10 KODUYLA İLK ALIŞVERİŞİNE %10 İNDİRİM
Sürdürülebilir Moda’nın Önemli Kilometre Taşları

Sürdürülebilir Moda’nın Önemli Kilometre Taşları

Dünden bugüne bakmak istedik, neler bizleri bu güne getirdi? Sürdürülebilir Moda konusuna bugüne kadar hangi öncüler, markalar, hareketler katkıda bulundu?

1970’ler - Aslında, yerel üretim ve elyapımı giysilere odaklanan Hippi’ler döneminde bugün sürdürülebilir moda dediğimiz akımın bazı unsurlarını görmek mümkün.

1980’ler - Kitle üretiminin artmasıyla tedarik zincirlerindeki etik konulara gündeme gelmeye başladı.

1990 - İngiliz tasarımcı Katharine Hamnett, Birleşmiş Milletler’de konuştu ve moda endüstrisine ekolojiye daha duyarlı olma çağrısı yaptı.

1992 - Uluslararası Moda perakendecisi Esprit, Ecollection serisini piyasaya sürdü.

1993 - Dışmekan(outdoor) giyim firması Patagonia, plastik şişeler gibi atıklardan üretilmiş polar giysiler üretmeye başladı.

2000 - Sürdürülebilir malzemelerden giysi üreten Project Alabama, Natalie Chanin ve Marone Cinzano tarafından kuruldu.

2001 - Daha önce Chloe için çalışan Stella McCartney kendi moda markasını yarattı ve sürdürülebilir modayı markanın en önemli değerleri arasına koydu.

2004 - Paris’te Etik Moda gösterisi düzenlendi, iki yıl sonra Londra’da yeni etik moda markalarının tanıtıldığı Esthetica gerçekleşti.

2005 - Ali Hewson ve Bono Edun’u kurar. Marka Afrika’da değişim yaratırken moda içinde yaratıcı bir güç haline gelmeyi hedefliyordu.

2006 - Marks&Spenser müşterileri nezdinde çevre konularında farkındalığı artırmak için ‘Etiketin Arkasına Bak’ kampanyasını başlattı. Şirketin 5 yıllık bir dönemde çevresel ve etik amaçlarını detaylandıran ‘A Planını’ açıkladı.

2008 - Londra Moda AkademisiSürdürülebilir Moda Merkezi’ni kurdu.

2008 - Christopher Reaburn sürdürülebilir moda çağrılarından ilham alan, geri dönüştürülmüş malzemelerden çift taraflı giysiler içeren ilk koleksiyonunu sundu.

2009 - Sürdürülebilir modayı odağında alan Kopenhag Moda Zirvesi'nin ilki yapıldı.

2009 - Livia Firth, Green Carpet Challenge etkinliği ile ekolojik modayı ilk kez kırmızı halıya taşıdı.

2009 - Walmart ve Patagonia önderliğinde markaların çevresel etkilerinin ölçümlenmesini sağlayan bir endeks geliştirmek üzere SAC (Sosyal Giyim Koalisyonu) kuruldu.

2010 - Kaliforniya Tedarik Zincirinde Şeffaflık kanunu yürürlüğe girdi.

2011 - Adil Ticaret (Fair Trade USA) organizasyonunu ilk etik sertifikasyonunu duyurdu.

2011 - Greenpeace Detoks kampanyasını başlattı.

2012 - H&M Conscious Koleksiyonunun lansmanını yaptı.

2012 - Sosyal Giysi Koalisyonu (SAC) Higg Endeksini oluşturdu.

2013 - Rana Plaza fabrika binasının çökmesi sonucu 1,129 tekstil işçisi hayatını kaybetti.

2014 - Rana Plaza felaketinin yıldönümü olan 24 Nisan Fashion Revolution Günü ve haftası ile bu konuda farkındalık uyandırmak amaçlı etkinlikler yapılmaya başlandı.

2017 - Stella McCartney koleksiyonu çekimi atık ve aşırı tüketime dikkat çekmek üzere bir çöplük alanında gerçekleştirildi.

2018 - Fashion Revolution hareketi Şeffaflık Endeksini yayınladı.

2018 - Hollanda’da sürdürülebilir giyim ekosistemi oluşturan Fashion for Good insiyatifi tarafından Amsterdam’da sürdürülebilir moda inovasyon müzesi açıldı.

GÖKNİL BİGANTüm Bloglar